България следва да получи твърди юридически гаранции за правата на българите

...
България следва да получи твърди юридически гаранции за правата на българите
Коментари Харесай

НС поиска гаранции за правата на българите в Северна Македония

България следва да получи твърди юридически гаранции за правата на българите в Северна Македония преди даването на зелена светлина за договаряния с Брюксел. Този въпрос не може да се отсрочва с вярата, че ще се реши в хода на самия преговорен развой. Около тази позиция се сплотиха и представители на съпротива, и партии от ръководещата коалиция при чуването на премиера Кирил Петков за резултатите от извършените срещи с управляващите в Скопие и последвалото междуправителствено съвещание в София. Изслушването на премиера бе поискано от групата на ГЕРБ-ДПС, само че предизвестия и доброжелателни рецензии се чуха и от представители на партии в обединението. 

" Необходими са действителни гаранции за спазвате на правата на българите и настоящ механизъм против езика на омразата. Постигането на стопански взаимоотношения и съгласуваност е значимо, само че не отразява същинския акцент. Ако сте в плен на разбирането Северна Македония да бъде позволена до договаряния, а след това някак си се вземат решение тези въпроси, това няма да сработи. Опитът е посочил, че страните се окопават в допреговорните позиции, разяснява Даниел Митов от ГЕРБ. От ГЕРБ на няколко пъти повториха, че  сключването на двустранни съглашения още не значи прогрес, тъй като през годините са били сключвани десетки такива сделки, които не са довели до нищо. Екатерина Захариева посъветва държавното управление да понижи ентусиазма, тъй като след това ще би трябвало да дава доста пояснения. 

И от Българска социалистическа партия, и от " ИТН " разкритикуваха ГЕРБ, че по тематиката е имало голям брой безуспешни мотиви за чуване в Народното събрание на експремиера Бойко Борисов. " Така че сравнението сред вас и премиера Борисов е очевадно. Факт е, че връзките бяха стигнали до точка на заледяване и нашето мнение не бе задоволително добре обяснено. Ние също считаме, че усилването на икономическите връзки ще докара до спад на напрежението ", разяснява Тошко Йорданов от Има Такъв Народ. И съгласно Има Такъв Народ обаче тематиката за правата на българите би трябвало да се изведе преди старта на договарянията за еврочленство на Северна Македония. " Вкарването на българите в конституцията на Северна Македония би трябвало да се случи преди да отпушим процеса им към присъдениняване към Европейски Съюз ", безапелационен бе Йорданов. От Българска социалистическа партия не показаха безапелационна позиция по кое време би трябвало да се дадат такива гаранции, само че пък предложиха на държавното управление да работи по-тясно с водачите на мнение по тази тематика у нас. " Трябва да спечелите повече социална поддръжка ", разяснява Кристиян Вигенин. Лидерът на " Възраждане " Константин Костадинов предизвести, че с изключение на исторически, има и филологически въпрос сред двете  страни и той също не може да се замита. Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов хем посъветва сложните въпроси да се решат преди началото на участието, хем посочи, че самият преговорен развой дава късмет за решение на проблемите. Сходна позиция изрази и министър председателят Кирил Петков. 

Петков призна, че няма безапелационен ангажимент от страна на Северна Македония по кое време може да бъде изменена конституцията, само че посочи, че подобен ангажимент се поема за пръв път. " Самият период по какъв начин ще се случи това го прецизираме. Но едно ви убеждавам – българският интерес ще бъде предпазен и българите ще имат равни права ", разяснява Петков. Според него смяната в конституцията на Северна Македония е " малко  декларативен акт ", до момента в който действителното решение на казуса с правата и езика на омразата ще се случи по време на самия преговорен развой в идващите 10 години. " Докато те отварят всяка една от тези 27 глави, ще работи общ мониторингов механизъм за езика на омразата и ще можем действително да се борим с дискриминирането към българите, които са там ", разяснява Петков. Той за следващ път изясни, че в случай че икономиките на двете страни се  обвържат, самият бизнес няма  да има изгода от език на омразата. Според Петков Брюксел е почнал към този момент да чува България, тъй като страната ни е показала казуса не като двустранен, а като проблем на потъпкване на общите европейски правила. " Когато приказваме по този начин, има чуваемост. И Димитър Ковачевски сподели чуваемост. Даде личния си телефон на сътрудника, който ще бъде непрекъснато в офиса на Българска телеграфна агенция в Скопие, като му изясни при най-малкия вандалски акт да му се обади персонално ", сподели Петков.Според него решението му да посети пръв Скопие е сработило. " Новият министър председател ми изясни, че въпросът за късото название е финализиран тъкмо тъй като съм решил пръв да го посетя ", изясни още Петков. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР